W skrócie:
Mam dziś dla ciebie przepis na pyszne i ekspresowe placki z kaszy jaglanej. Są lekkie, chrupiące i bardzo smaczne. Robi się je bardzo szybko i nie sprawiają żadnego kłopotu. Najlepsze w nich jest to (oczywiście oprócz smaku), że można je przygotować i na śniadanie, i na kolację, a nawet na szybki i tani obiad. Placki z kaszy jaglanej możesz także zrobić na kilka sposobów – na słodko i słono. Poniżej podaję przepis podstawowy. Jeśli dodasz do składników jedno, starte jabłko, wyjdą pyszne, słodkie placuszki na śniadanie. Dodaj zamiast tego małą, startą cukinią albo kilka pokrojonych pieczarek i otrzymasz wyśmienite placuszki warzywne. Polecam każdą wersję tego lekkiego i smakowitego dania.
Placki z kaszy jaglanej
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
2 jajka,
2 łyżki mąki,
szczypta soli,
szczypta kurkumy
olej do smażenia.
Jak zrobić placki jaglane?
Ugotowaną kaszę umieściłam w misce. Dodałam mąkę i jajka.
Wymieszałam całość. Dodałam sól, kurkumę i ponownie wymieszałam.
Z masy formowałam płaskie placuszki.
Na patelni rozgrzałam olej.
Placuszki smażyłam z obu stron na złoto.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Chlebek bananowy air fryer
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?