Składniki
- 250 g margaryny
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- opakowanie cukru waniliowego (16 g)
- 2 łyżki kakao
- ok 3 łyżki mleka
- 6 gruszek
- gorzka czekolada do starcia na wierzch
krem:
- 0,5 l mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 250 g masła
- opakowanie cukru waniliowego (16 g)
opcjonalnie zapach/olejek śmietankowy
Jak upiec ciasto z gruszkami i kremem?
Zacznij od wyjęcia wszystkich składników, by miały temperaturę pokojową. Następnie umyj i obierz gruszki.
Owoce nie będą ciemniały jeśli włożysz je do zimnej wody z sokiem z cytryny.
Rozdziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
Teraz możesz zacząć ucierać ciasto.
Margarynę z cukrem i cukrem waniliowym utrzyj na puszystą masę. Następnie dodawaj po jednym jajku oraz przegotowaną mąkę. Gdy całość dobrze się połączy dodaj porcjami ubite białka.
Połowę ciasta wyłóż do blaszki. Pozostałą cześć połącz z wymieszanym z mlekiem kakao i wyłóż resztę ciasta na jasną cześć. Na wierzchu poukładaj gruszki delikatnie dociskając.
Piecz ok 40 min. w 180 stopniach.
Gdy ciasto wystygnie przygotuj krem.
Z pół litra mleka odlej około pół szklanki, a resztę zagotowujemy z cukrem i wanilią. Do odlanej porcji dodaj obie mąki, dokładnie wymieszaj i wlej mieszając do gotującego się mleka. Gotowy krem należy schłodzić co chwilę mieszając.
Następnie utrzyj masło dodając po łyżce przestudzony krem. Możesz teraz dodać kilka kropli olejku śmietankowego.
Na upieczone i wystudzone ciasto wykładamy krem i dekorujemy startą czekoladą. Smacznego!
Zobacz także inne nasze przepisy:
Sałatka ze świeżego szpinaku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?