A jest to tylko szpitalna dieta podstawowa (dostępna była także dietetyczna). Co ciekawe, na stronie internetowej szpitala, w zakładce „jadłospis” każda potrawa została szczegółowo opisana. Wiadomo np., iż obiad zawierał dokładnie 1435,9 kcal. Można także przeczytać jaki był typ zastosowanej mąki, oleju, ile procent tłuszczu zawierała śmietana i mnóstwo innych szczegółów dotyczących składu potraw. Tak opisano także śniadanie i kolację.
Odpowiednie do wieku i stanu zdrowia
To nie jest przecież standardowa procedura. O co zatem chodzi? Szpital Niepubliczny w Zamościu jakiś czas temu złożył wniosek w ramach ministerialnego programu pilotażowego pn. „Dobry posiłek w szpitalu”. Został on pozytywnie zweryfikowany przez NFZ. I od ponad tygodnia jest w placówce realizowany.
W ramach umowy placówka ma obowiązek zapewnić pacjentom wyżywienie „odpowiednie do wieku i stanu zdrowia, a także m.in. umożliwić im dostęp do porad dietetyków”.
Nie tylko. Szpital jest także zobowiązany do publikowania jadłospisów oraz zdjęć podawanym pacjentom potraw. Ponadto na korytarzach poszczególnych oddziałów stanęły dystrybutory dla chorych, dzięki którym, jak zapewniono, mają oni nielimitowany dostęp do wody mineralnej.
Potrzeba… więcej pilotażu
Takie „świadczenia” szpitalne pochłoną około 208 tys. zł. i będą wdrażane do końca roku. Jednak możliwe są również kolejne dofinansowania, bo pilotażowy program „Dobry posiłek w szpitalu” będzie wdrażany do czerwca 2024 roku.
Szpitalny jadłospis jest dostępny tutaj: https://www.szpital.com.pl/index.php?co=kuchnia
Grupę krwi u człowieka można zmienić, to przełom!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?