MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wigilia i Święta Bożego Narodzenia to czas, w którym zjadamy...
fot. teresaterra/123RF

Święta na diecie? Poznaj proste przepisy, które pozwolą uniknąć objawów niestrawności, w tym bólu brzucha, zgagi i uporczywych wzdęć

Pieczona ryba

Wigilia i Święta Bożego Narodzenia to czas, w którym zjadamy największe ilości ryb w ciągu roku. Są one źródłem pełnowartościowego białka, witamin z grupy B oraz cennych kwasów tłuszczowych, w tym omega-3 i omega-6. Te nienasycone kwasy tłuszczowe mają właściwości przeciwzakrzepowe oraz redukują ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego i miażdżycy.

Tradycyjne smażenie warto zastąpić pieczeniem w piekarniku. Umytą wcześniej rybę trzeba umieścić w naczyniu żaroodpornym, skropić sokiem z cytryny, przyprawić do smaku i przykryć przykrywką. Następnie należy naczynie włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piec 8-10 minut na każde 100 g ryby.

Tak przygotowane mięso będzie soczyste, ponieważ przykrycie chroni przed nadmiernym odparowaniem wody.

Zobacz również

Moder: - Jest bardzo dużo pozytywów po meczu z Francją. Kiwior: - Karny był słuszny

Moder: - Jest bardzo dużo pozytywów po meczu z Francją. Kiwior: - Karny był słuszny

Kierująca seatem uderzyła w słup sieci energetycznej

Kierująca seatem uderzyła w słup sieci energetycznej

Polecamy

Burza w górach? Poznaj wskazówki, które mogą uratować ci życie

Burza w górach? Poznaj wskazówki, które mogą uratować ci życie

Delikatne pierogi z bobem na obiad. Polecam zajadać z przyrumienioną cebulą

Delikatne pierogi z bobem na obiad. Polecam zajadać z przyrumienioną cebulą

Podejrzewasz, że masz wysoki cholesterol? Zwróć uwagę na te 3 części ciała

HIT DNIA
Podejrzewasz, że masz wysoki cholesterol? Zwróć uwagę na te 3 części ciała